Fiskegrateng med blomkål og chorizosmør

Fiskegrateng er en sånn rett som har fulgt meg hele livet.
Mammas hjemmelagde fiskegrateng var alltid en favoritt hos meg og mine søsken, og jeg synes det er veldig kjekt at spesielt eldstemann her ser ut til  å bli like glad i det som meg.
I denne oppskriften bruker jeg revet blomkål i gratengen, noe som gir både god smak og metter ekstra.
Og chorizosmøret…prikken over i’en, spør du meg, og en favoritt hos både små og store. Masse deilig smak!
Fiskegratengen er super å fryse ned i porsjoner, da går det kjapt å bare varme opp også på travle hverdager.
Denne er gluten- og laktosefri, men lages lett «vanlig» om du heller ønsker det.
Til 6 personer:

800 g fisk, jeg bruker torsk. Ta vare på vannet fisken trekker i.
2,5 dl glutenfri makaroni
1/2 blomkål, revet
1/2 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
ca 50 g smør
3 toppede ss glutenfritt mel (jeg bruker «freee, plain white flour» fra Doves Farm)
6 dl melk (laktosefri)
3 dl av vannet fisken har trekt i
2 ss tørket gressløk
salt, pepper og muskatnøtt
2 egg

Til topping: 
litt revet ost
knuste glutenfrie, salte kjeks

Kok opp vann med en god klype salt i, og legg fisken oppi. Skru ned varmen, og la fisken trekke noen minutter. Ta fisken opp, og legg den gjerne i en sil så den får renne av seg litt. Sett til side.
Ta av 3 dl av kokevannet til senere.
Kok makaroni etter anvisning på pakken, hell vannet av, og sett til side.
Raspe blomkålen på et rivjern, sett til side.
Smelt smøret i en gryte, og ha oppi løk og hvitløk. La putre litt uten at løken tar farge. Ha melet oppi, og visp godt sammen. Bland inn vannet fra fisken, hele tiden mens du rører godt for å unngå klumper. La koke opp, og tilsett melken litt etter litt.  La sausen småkoke 5-10 minutter.
Sausen skal være nokså tykk, men synes du den blir FOR tykk, sper du på med litt ekstra vann eller melk.
Trekk gryten av varmen, og ha gressløken oppi. Smak til med salt, pepper og godt med muskatnøtt.
Visp til slutt inn 2 egg.

Finn fram en stor ildfast form, og smør den. Rens fisken for bein og skinn, og riv den i mindre biter.
Has oppi forma sammen med makaroni og revet blomkål. Hell sausen over, og bland alt godt sammen.
Knus en håndfull kjeks, og strø over sammen med litt revet ost.
Begge deler kan om ønskelig sløyfes, men gir gratengen en veldig fin skorpe.
Stekes midt i ovnen på 200 grader i 40-45 minutter, til overflaten er blitt sprø og gylden.

Serveres med kokte poteter, råkost og gjerne litt chorizosmør.
Jeg elsker chorizismør til fisk, og det er superenkelt å lage:

ca 200- 250 g speket chorizo, skåret i mindre biter
100 g usaltet smør
1 ss soyasaus

Stek chorizoen på middels varme med litt av smøret.
Tilsett så resten av smøret, la smelte, og ha oppi soyasausen. Rør om. Ferdig!
Her er det også veldig godt med løk i (1/2 finhakket løk stekes myk før du har oppi chorizoen),
men siden mine unger er lite begeistret for løk, dropper vi det.
Håper det smaker!

En kommentar til “ Fiskegrateng med blomkål og chorizosmør

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.