Jeg var så fantastisk heldig å få en stor pose ramsløk av en god kollega, så i dag har jeg laget både ramsløksalt, to varianter ramsløksmør og ramsløkpuré. Supergodt å ha en smak av våren gjennom året!
Med ramsløkpuréen har jeg en god base for pesto, og trenger kun tilsette parmesan og ristede pinjekjerner ved en senere anledning. Smart!
Ramsløksalt
30 ramsløkblad
2,5 dl grovt havsalt
Vask og tørk bladene.
Finn fram en food processor eller blender, og ha blad og salt oppi. Kjør til en finhakket masse.
Ha bakepapir på en stekeplate, og hell saltmassen oppå. Bruk en slikkepott til å stryke massen tynt utover.
Sett stekeovnen på 50 grader, og tørk saltet (på midterste rille) i 3-3,5 timer.
Ca halvveis i tørketiden kan du ta en gaffel og snu/røre litt rundt på saltet.
Ta ut og la avkjøle. Om du synes saltet er for grovt, ta en ny runde i blenderen. Ha i små glass eller beholdere. Ramsløksalt holder seg LENGE!
Bruk det f.eks. til
fisk og kjøtt, pastaretter, eggerøre/omelett, tomatsalat, focaccia, dip, eller ovnsstekte potet- og grønnsaksretter. Snadder.
Ramsløksmør med gressløk og basilikum
60 gram ramsløkblad
20 g gressløk
10 g basilikum
300 g romtemperert Kviteseidsmør (i mindre biter)
saften av 1/3 lime
1 ts nykvernet pepper
Vask og tørk bladene.
Finn fram en food processor og ha alle ingrediensene oppi. Kjør alt til en jevn masse, og smak til med evt mer limesaft eller pepper.
Rull smøret inn i matpapir, ha det på glass eller i andre små beholdere. Holder seg et par uker i kjøleskapet, og kan fint fryses.
Bruk det f.eks til
en god biff, fisk, kylling, grillmat, bakt potet, grønnsaker, eller på skiva under f.eks. skinke og ost
Ramsløksmør
11o g ramsløkblad
400 g Kviteseidsmør
1,5 ss basilikumolje
1 ts nykvernet pepper
saften av 1/3 lime
Følg anvisningen over.
Ramsløkpuré
175 g ramsløkblad
1,75 dl mild olivenolje (f.eks. Mantinea fra O&Co)
en klype salt
Vask og tørk bladene. Finn fram en food processor eller blender, og ha blad og olje oppi.
Kjør til en jevn puré. Smak til med litt salt, og juster evt med mer olje.
Ha over på steriliserte, varme glass, hell litt ekstra olivenolje over, og sett på lokket. Oppbevares i kjøleskap, og har lang holdbarhet. Kan også fryses, bruk gjerne små isbitformer.
Bruk den f.eks til
fisk- og kjøttretter, i bakst, potetmos, smør, supper, eller tilsett parmesan og ristede pinjekjerner og du har en knallgod pesto.