I sommer ble jeg nødt til å kutte ut gluten for å få
kontroll på aktiv kronisk magesykdom.
Helt siden da har jeg slitt litt med å finne god brødmat,
da jeg synes mye av det som kjøpes ferdig i butikkene rett og slett smaker litt kjipt
eller har snodig konsistens.
da jeg synes mye av det som kjøpes ferdig i butikkene rett og slett smaker litt kjipt
eller har snodig konsistens.
Jeg har prøvd meg på baking selv. Noe har blitt helt greit,
andre ting har gått rett i søpla.
Prøving og feiling.
Prøving og feiling.
Med andre matintoleranser i tillegg, skal jeg ærlig innrømme at matgleden min
gikk på en aldri så liten smell.
Jeg må rett og slett lære å bake på nytt igjen!
Så har jeg altså vært så heldig å få masse gode tips og en brødoppskrift
fra godeste Camilla,
som selv har levd glutenfritt i mange år. For en lykke!
fra godeste Camilla,
som selv har levd glutenfritt i mange år. For en lykke!
Jeg bakte brød i går,
og det ble noen endringer i forhold til hennes originale oppskrift pga ting jeg manglet,
men hovedtrekkene er en kopi av hennes.
Brødene ble knallgode, saftige (også dagen etterpå) og hadde en finfin konsistens.
Beste brødet jeg har spist siden juni, altså!
Her er oppskriften, og tuuuusen takk til
Camilla Sofie Andreassen
for inspirasjon, gode råd, og lov til å dele.
Jeg er veldig takknemlig.
Jeg er veldig takknemlig.
Nå blir det hjemmebakt også på mor!
Til 2 brød:
1 pk Semper fin mix
1 pk Toro grov melblanding
2 ss blå jyttemel
1,5 ss fiberhusk
2 ts surdeigspulver
1 ts sukker
1 ts salt
1 pose Idun pizzagjær
2 ss glutenfri havregryn
1,5 ss sesamfrø
2 ss chiafrø
Bland alt det tørre sammen i bakebollen til kjøkkenmaskinen.
Tilsett
1 egg
3 ss mild olivenolje
(f.eks. Mantinea fra O&Co)
1/2 boks laktosefri lettrømme
(eller kesam)
7 – 7,5 dl lunkent vann
Ha alt oppi bakebollen sammen med melet.
Prøv deg fram med vannmengden, kanskje trenger du tilsette enda mer (eller mindre).
Deigen skal være ganske løs.
La elte i maskin i ca 5 minutter.
Smør brødformene godt, og fordel deigen oppi ved hjelp av en slikkepott e.l.
La heve til de når kanten på brødforma.
(Jeg satte mine på varmekablene på badet i ca en halvtime.
Camilla tipser om at brødene ikke bør bli for store før de settes i ovnen, da de lettere vil smule.)
Jeg pensler brødene med olivenolje før jeg steker dem, men det er ikke nødvendig.
Stekes på 180 grader, nederste rille, i ca 55 minutter.
Ta de ut av formene, og la avkjøle på rist.
Jeg skar brødene i skiver, og frøs ned 20 poser med to skiver i hver.
De skivene jeg ikke frøs ned, var like saftige og fine i dag som i går, og smakte ypperlig!
Oppskriften kan tilsettes andre frø og kjerner etter ønske.