Det er rimelig enkelt å lage sin egen pesto,
og det finnes utallige oppskrifter og varianter.
Her i huset spiser vi MYE grønn pesto.
Ungene elsker det på skiven med en god skinke eller pølse, og ost på toppen.
Vi har det til pasta, potetretter, kylling,
det er nydelig på ovnsbakt fisk og jeg baker mye med det.
For ikke å snakke om denne deilige pastasalaten…
Så…
helt på sin plass med en oppskrift av min variant, altså.
Denne oppskriften er nok til 400 g pasta
(4 pers)
ca 4 dl ferske basilikumblader
(Det er altså litt vanskelig å måle opp mengde blader, men trykk dem lett sammen i et målebeger)
2 fedd hvitløk
1/4 ts pepper
en klype grønt urtesalt (O&Co)
4 ts pinjekerner
4 ss ferskrevet parmesan
7-8 ss basilikumolje
(kan erstattes med en god og rund extra virgin olivenolje)
en skvis limesaft
Ha alle ingrediensene utenom olje og limesaft i en liten blender e.l.
Kjør alt til en jevn masse.
Tilsett oljen litt etter litt (mens maskinen kjører) til du har en konsistens du liker.
Denne blir litt fyldig, noe som passer bra når du bruker den som pålegg.
Bruk evt. mer olje for en tynnere variant.
Smak til med en skvis limesaft, og evt mer salt/pepper.
Pesto er best helt fersk, men holder seg to-tre dager i kjøleskap.
Om du lager en stor porsjon, kan den fint fryses.
Håper det smaker!