Speltfocaccia med urtetopping

Focaccia er aldri feil!
Hva du har oppå focacciaen kan du variere etter smak og behag. 
Det er godt med både karamellisert løk, tomater, rosmarin og fetaost i tillegg til urter.
Denne varianten med urter og hvitløk er både barnevennlig og veldig god. 
400 g speltmel
1 ps tørrgjær
0,5 dl olivenolje 
(jeg bruker Mantinea fra O&Co)
2,5 dl vann, ca 40 grader
1 ts honning
 1 ts salt
————-
Urtetopping:
0,5 dl olivenolje
2 fedd hvitløk
1 ts tørket timian
en god håndfull fersk basilikum
nykvernet pepper
maldonsalt
Ha melet og tørrgjæren i en bakebolle. 
Rør honningen ut i vannet, og hell dette oppi bakebollen sammen med olivenolje og salt. 
Kjør alt til en jevn deig i kjøkkenmaskinen, la elte i minst 5 minutter.
Hell litt olivenolje (ca 1 ss) over deigen, og smør den inn før den settes til heving. 
Fyll gjerne oppvaskkummen din med varmt vann, legg en rist over, og sett bakebollen oppå. 
Legg en varm, våt klut over bollen, og la heve i 50-60 minutter. 
Lag urtetoppingen mens deigen hever:
Ha oljen i en liten kasserolle, del hvitløksfeddene i to og ha oppi.
La surre på lav varme til du ser hvitløken såvidt begynner ta farge, trekk så kasserollen av platen.
Finhakk basilikumen, og ha oppi oljen sammen med timian og pepper.
Rør godt rundt, og la dette stå og trekke 5-10 minutter. 
Fisk så ut hvitløken.
(Om du ønsker mer hvitløkssmak, mos litt av hvitløken i en morter, og bland den inn i oljen igjen)
Finn fram en ildfast form på 20×30 cm, og kle den med bakepapir. 
Slå deigen ned mens den ennå er i bakebollen, og hell den ut i formen. 
Bruk hendene til å jobbe den utover i formen, og lag små groper i deigen med fingrene. 
Hell urtetoppingen over (pass på å få med all den gode oljen), 
og fordel den godt utover hele focacciaen. 
Etterheves i ca 30 minutter. 
Strø maldonsalt over.
Stekes midt i ovnen på 225 grader i ca 20 minutter, til overflaten er gylden og sprø. 
La avkjøle på rist. 
Nydelig tilbehør til supper, gryter og pastaretter, til å dyppe i en god olivenolje,
 til å dele i to og fylle med favorittpålegget ditt,
(prøv f.eks. med deilig pesto, rødløk, agurk, brie, spekeskinke og balsamico),  
og absolutt et must på tapasbordet. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.