Oksehalegryte ala Jamie Oliver

Dette er en av mine favorittgryter. 
Eller – det ER min favorittgryte, punktum!
Så utrooooolig fyldig og deilig i smaken, og kjøttet fra oksehalene er så mørt at det smelter på tunga. 
Kosemat, gjestemat, luksusmat, trøstemat, 
vil-du-gifte-deg-med-meg-mat, 
nattmat, dagen-derpå-mat, momsemat…
kall det hva du vil, 
men denne gryta MÅ oppleves!
Metter 6 sultne munner. 
2,5 kg oksehaler, kuttet i biter på 4 cm
havsalt
nykvernet pepper
mild olivenolje
2 purreløk
4-5 gulrøtter
2 stilker selleristang
et par kvaster frisk timian
et par kvaster frisk rosmarin
4 laurbærblad
4 nellikspiker
2 toppede ss hvetemel
2 x 400 g plommetomater/cherrytomater i boks
275 ml porterøl
1 l oksekraft, evt vann
Worcestershiresaus
Varm ovnen til 220 grader, og sett en stekeplate inni til forvarming.
Ta den varme stekeplata ut av ovnen, og legg oksehalene oppå. Krydre med salt og pepper, og risle godt med olivenolje over.
Sett inn i ovnen, og la stå til det begynner å karamellisere seg, ca 20-25 minutter. 
I mellomtiden renser du purreløken og selleristengene, deler de i to på langs, og skjærer dem i biter på ca 2 cm. Skrell gulrøttene, og skjær dem også i biter på 2 cm.
Ha det over i en stor gryte (som tåler å settes i stekeovnen), tilsett litt olivenolje og la surre på medium varme. Tilsett timian, rosmarin og laurbærblad, og la det surre med i ca 20 minutter mens du rører jevnlig.
Ta oksehalene ut av ovnen, og sett til side.
Senk steketemperaturen til 170 grader.
Tilsett så hvetemel og nellikspikerne oppi gryta med grønnsaker, og bland det godt. Ha oppi tomatene og porterølen. Legg oksehalene oppi gryta, og hell av stekebrettet alt av sjy som ligger igjen der.
Hell over oksekraft (eller evt vann) til det dekker kjøttet, og kok opp.
Legg på lokk, og sett gryta inn i varm ovn. 
Der skal den stå og kose seg i ca 5 timer, eller til kjøttet løsner fra beina. Rør gjerne i gryta en gang i timen. 
Ta gryta ut av ovnen, og la den stå og avkjøle seg i ca 10-15 minutter.
Bruk så en gaffel for å fjerne kjøttet fra beina. Kjøttet skal tilbake i gryta, beina kaster du. 
Tilsett en god splæsj Worcestershiresaus, og smak til med salt og pepper. 
Jeg serverte denne med potetmos med hvitløk i, og det smakte fortreffelig!!
Om du har rester dagen derpå, er det fort gjort å gjøre gryta om til suppe ved å tilsette kokende vann til du har ønsket konsistens.
 Den smaker også veldig godt sammen med pasta, toppet med en god olivenolje og parmesan!

(Oppskriften er originalt fra Jamie Oliver, jeg har oversatt den og brukt den så mange ganger, at jeg rett og slett er usikker på om jeg har forandret på den underveis…mest sannsynlig ikke. )

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *