Oksegryte med steinsopp og bacon

Høst og grytetid, jeg elsker gryter!
Og på denne tiden kan jeg hente fram de fyldige, mørke, langtidskokte herlighetene.
Sånn som denne.
Krever litt forberedelser, men jøje…det er SÅ verdt det.
Lukter fantastisk, smaker likeså!
Denne oppskriften metter (minst) 7 sultne personer.
(Evt har du til overs til en herlig lunsj dagen derpå)

olivenolje
500 g godt bacon
ca 1,8 kg oksekjøtt
salt og pepper
3 gulrøtter
3 stilker av selleristang
1,5 løk
5 fedd hvitløk, finhakket
3 toppede ts tomatpuré
1 ts tørket rosmarin
2 laurbærblad
2,5 dl rødvin
1 ps tørket steinsopp (28 g)
4 dl av vannet soppen bløtlegges i
2 bokser hele plommetomater
1 boks hakkede tomater
250 g stjerneløk
 fersk timian, 10-12 stilker

1 dl finhakket fersk basilikum

Finn fram en stor gryte som også tåler å stå i stekeovnen.
Skjær baconet i passe biter, og stek det i gryta på middels varme sammen med litt olivenolje.
Når baconet er gyldent, har du det over i en skål og setter til side. Behold fettet i gryta.
Skjær oksekjøttet i biter på ca 3×3 cm, og brun det ( i mindre porsjoner) i samme gryte som baconet. Krydre godt med salt og pepper, ha evt mer olivenolje oppi. Legg kjøttet i en skål etterhvert som du bruner det ferdig.

Legg steinsoppen i bløt i 5 dl varmt vann. la den ligge i 15 minutter.

Når alt kjøttet er stekt, har du grovhakket gulrot, selleristang og løk oppi gryta.
Stek på middels varme til løken er myk, rør av og til.
Tilsett hvitløk, tomatpuré, rosmarin og laurbærblad, rør godt, og la surre et par minutter.
Tilsett rødvinen, og bruk en tresleiv til å skrape godt i bunnen av gryta, sånn at alt det gode som sitter fast der kommer med i smaken. La stå og småkoke 10 minutters tid.

Sil vannet av soppen, og ta vare på det.
Kok opp litt vann, og legg soppen over i kokende vann i ca 1 minutt. Sil av soppen igjen, og skyll godt. Kokevannet bare heller du ut.
Finhakk steinsoppen og ha over i gryta. Tilsett 4 dl av vannet soppen lå i. Kok opp.
Ha baconet og kjøttet tilbake i gryta, pass på og få med sjyen/stekefettet  som ligger igjen i skåla, her er masse smak!
Ha tomatene oppi, hakk plommetomatene opp i litt mindre biter med tresleiva, eller del dem opp før du har dem oppi. La småkoke i 20 minutters tid uten lokk.

Skrell stjerneløken og ha oppi sammen med fersk timian.
Smak til med salt og pepper, sett på lokket, og sett inn i ovnen på 160 grader, midterste rille.
La stå i ovnen i 3,5 timer. Rør gjerne om i gryta én gang underveis.

Rett før servering fjerner du laurbærbladene, og har i finhakket fersk basilikum. Smak evt til med mer rosmarin, salt og pepper.
Servér gjerne med en god potetmos med pastinakk (kanskje litt trøffel i), og topp med en god olivenolje og nykvernet pepper.

Denne kan med fordel lages dagen i forveien, da får smakene satt seg og den er ENDA bedre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.