Polarbrød er en stor favoritt hos guttene her,
og jeg synes selv det er veldig enkelt og greit å hente dem fram enten det er snakk om matpakker eller kvelds.
Disse er ikke like «lette og luftige» som de du kjøper i butikken, men det er desto mer mat i dem.
Og – de er godkjente av to kritiske gutter på 4 og 7 år.
Ikke verst bare det! 😉
Denne deigen gir ca 40 polarbrød, litt avhengig av størrelsen du lager dem i:
500 g siktet speltmel
300 g sammalt speltmel
150 g havremel
50 g chiafrø
1 pose tørrgjær
1 ts sukker, toppet
1 ts salt, strøken
2 dl vann
4 dl melk
1 dl mild extra virgin olivenolje, f.eks. Mantinea
+ ca 1 ss olivenolje
Bland alt det tørre i en bakebolle.
Ha vannet og melken i en kasserolle, og varm det opp til ca 40 grader.
Tilsett oljen oppi bakebollen med melet, og hell over melkeblandingen når den har nådd riktig temperatur.
Eltes i vel 5 minutter i kjøkkenmaskinen. Deigen skal være myk, og ikke for fast. Min deig er gjerne litt klissete når den er ferdig. Jeg tilsetter da 1 ss olivenolje og smører deigen godt inn med hendene. Nå er den glatt og fin å jobbe med.
Ha plastfolie over bakebollen, og sett den til heving på et lunt sted i ca 45 minutter.
Hell deigen ut på benken. Jeg bruker ikke mel til utbakingen, men du må gjerne bruke det om du synes det gjør kjevlingen lettere.
Del deigen i to, og kjevle ut hvert emne til det er max 0,5 cm.
Jeg gjør det enkelt, og bruker pizzaskjæreren til å lage et stort rektangel, som jeg deler inn i rektangler/firkanter i passe størrelser.
Om du vil, må du gjerne bruke pepperkakeformer til å trykke ut figurer.
Prikk hvert brød med en gaffel eller lignende.
Legg polarbrødene på bakepapirkledde stekebrett, og la etterheve i 15-20 minutter.
Stekes på 200 grader, midterste rille, i 10-12 minutter. Følg med, de skal være lett gyldne og myke.
Stekes de for lenge, blir de fort tørre.
Avkjøl, og nyt!
Kan fint fryses.
Håper det smaker!